A kutyák a szemükkel mosolyognak


Bár a gazdák általában a farok csóválásából következtetnek kutyájuk hangulatára, a japán Azabu Egyetem kutatói szerint érdemes az állat arcát is nézni, ha igazán kíváncsiak vagyunk arra, hogy őszintén örül-e, mikor hazaérünk.

A viselkedéskutatók nagy sebességű kamerákkal rögzítették, milyen arckifejezéseket vágnak a kutyák egy-egy kellemes vagy kellemetlen helyzettel találkozva. Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák a bal szemöldökük felemelésével nyugtázzák a gazdájuk érkezését, viszont ha új emberrel találkoztak, akkor a bal fülüket mozdították kicsit hátrább. Ha valamilyen kellemetlen tárggyal, például körömvágó csipesszel találkoztak, a jobb fülüket mozgatták.

Dr. Nagaszava Miho, az egyetem állatvizsgálatokat végző tanszékének munkatársa szerint nehéz pontos magyarázatot találni arra, miért is pont a szemöldökük és a fülük mozgatásával reagálnak egyes helyzetekre a kutyák. A kutyák füle általában jól jelzi az aktuális hangulatukat, így az eredmények alapján kimondható, hogy az idegen emberekkel kapcsolatban a vizsgált állatok óvatosabbak voltak. A szemöldök emelkedés ezzel szemben arra utal, hogy a kutyák extra adag figyelmet szentelnek a gazdájuknak, mikor az megérkezik.

A vizsgálatokban részt vevő 12 kutya elől fekete függönyökkel takarták el a látványt, és mindig csak rövid ideig mutatták meg nekik, mi van a túloldalon. Az állatok arcára színes pontokat ragasztottak, ami segítette a kamerák képének elemzését. Az eredmények alapján a kutyák szemöldöke mindig feljebb szökött, ha a fellibbenő függöny mögött egy ember állt, azonban akkor láthatóan jobban, ha a gazdájukról volt szó. A kutatók szerint az arcizmok mozgásának köze lehet ahhoz, hogy az állatok agyának mely része dolgozik a látvány kiértékelése közben. A kutyák arcán megjelenő érzelmek ugyanakkor elég vegyesek, a szakemberek szerint azért, mert bár örülnek, hogy látják a gazdájukat, szomorúak, mert nem tudnak odamenni hozzá.

A japán eredmények összecsengenek egy korábbi kutatással, ahol azt vizsgálták, hogy az emberek hány különféle érzelmet képesek felismerni a kutyákon. A minneapolisi Walden Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy a több ezer éves ember-kutya kapcsolat hatásaként még a kutyát amúgy nem tartó emberek is képesek megkülönböztetni a kutyák alapvető hangulatait, például a meglepetést, a boldogságot, a szomorúságot vagy az ijedtséget.

Korábbi kutatások azt is megmutatták, hogy a kutyák is képesek az ember hangulatait és arckifejezéseit értelmezni, amit a kutatók az állatok közösség iránti igényén túl ugyanúgy a közös múlttal és fejlődéssel magyaráznak.