Hogyan termelj boldogsághormont?


Nem vagy mostanában a topon? Elég egy-két trükk naponta, és folyamatos eufóriában töltheted az életed! Olvasd el cikkünket!

Az endorfin az agyunkban termelődő anyag, mely eredetileg a fájdalmat hivatott csökkenteni. Amint testedet fájdalom éri, az agy azonnal elkezdi termelni. Ezért lehetséges az, hogy ha valaki kiemelkedően nagy fájdalmat érez, egy idő után eufórikus, sokkos állapotba kerül. Természetesen az endorfint nem csak fájdalommal szaporíthatod. Rengeteg olyan tevékenység van, mely hatása olyan erős szervezetünkre, hogy az endorfint termel. És ez nem csak fájdalom lehet. Íme egy heti boldogság terv:

1. nap: Mozgás

Ma menj futni, úszni vagy biciklizni!
Általában hosszútávú mozgásokkal stimulálhatod az endorfin termelődését. Ennek oka az, hogy amikor szervezeted a holtpontra ér, tehát amikor már azt érzed, hogy össze fogsz esni, akkor a fájdalom és fáradtság csökkentésére az agyadban megkezdődik az endorfin-szint emelése. Ettől aztán nem csak tovább sportolsz, hiszen elmúlik fáradtság érzeted, de hatását még órákkal utána is érzed. Bizony a mozgás utáni boldogság nem csupán abból az elégedettségből származik, hogy valami jót tettél az egészségedért.

2 nap: Fény, napsütés

Gyerünk ki a napra!

Szerinted miért több a depresszió télen? Mert a természetes fény szintén hozzájárul hormonjaid előállításához. Ezért van az, hogy tavasszal minden ember mosolyog még akkor is, ha épp aznap nem is történt semmi kiemelkedően jó dolog vele. Általában a rögeszmés napozás hátterében sem csak a barnaság elérése áll. Szerencsére azonban a napvédőszerek, bár az UV sugaraktól megvédenek, a boldogsághormon termelését nem állítják meg.

3. nap: Csokoládé

A mai nap az édességé!
A híres csokoládé, mely nők ezreinek adja a kibúvót: „azért eszem, mert szomorú vagyok!”. Bizony ez egy teljesen elfogadható indok. A csokoládéban található kakaó és cukor valóban megemeli az endorfinok számát. Azt azonban nem árt tudnod, hogy ehhez nem kell egy egész tábla csokit, vagy egy egész tortát megenned. Elég egy kocka vagy egy falat!

4. nap: Félelem

Ideje elmenni moziba, nem?

Gondolkoztál már azon, hogy egyes emberek miért szeretik a horror filmeket? És ugye te is sokszor annak ellenére, hogy tudod, félni fogsz, mégis beülsz a moziba? Ennek oka szintén a boldogsághormonnal van összefüggésben. A szervezet a félelem hatására szintén felkapcsolja a termelést, hogy csökkentse a benned lévő feszültséget. Így, miután tudod, hogy nem valódi veszély fenyeget, hiszen a gonosz csak a filmvásznon közelít, képes vagy élvezni a magas endorfin szintet.

5. nap: Pozitív gondolatok

Ma gondolj előléptetésre vagy házasságra!
A pozitív gondolatok már vitatottak. Körülbelül úgy működnek, mint a gyógyszerek placebo hatása. Ha igazán hiszel benne, meggyógyítanak. Ha hiszel gondolataid erejében, akkor akár még valóra is válhatnak.

6. nap: Orgazmus

Ma maradj ágyban – aktívan!

Bizony az orgazmus és a testi érintkezés minden fajtája, simogatás, csók, mind-mind nagy mennyiségű endorfint termelnek. Ennek egyik oka az izgalmi állapot (mint a horror filmeknél), a másik pedig maga az a fizikai folyamat, mely orgazmus közben lejátszódik benned. Eleve a szeretet érzése boldogságot okoz, hát akkor képzeld el az érzelmet és az orgazmus érzését együtt! Egy igazi endorfin bomba!

7. nap: Csípős ételek

Vacsora kínai étteremben!
Ha szereted a csípős ételeket, akkor biztosan tudod, hogy akár függőséget is kiválthatnak. Egy idő után mindent fűszeresen eszel. Ennek oka, hogy amint megérzed a csípéssel járó „fájdalmat”, agyad annak csillapítására endorfint termel. Ez pedig azonnal szétáramlik az egész testedben. Egyetlen veszélye, hogy az állandó fűszeres étkezés hosszú távon igen ártalmas gyomrodnak, epédnek és veséidnek.

Az egyetlen probléma az állandó endorfin hajhászásnak, hogy egy idő után függőséget okozhat. Ha hozzászoksz a normálisnál magasabb szinthez, akkor egy idő után nem tudod élvezni az alap mennyiséget. De ha minden napra elosztod trükkjeidet, az egész hetet boldogan töltheted!